Endocannabinoide Systeem

 

HET MENSELIJKE ENDOCANNABINOID SYSTEEM

CB1 & CB2 RECEPTORS

Na 35 jaar onderzoek zijn wetenschappers nog maar net begonnen het belang van de mens te begrijpen. De ontdekking van het Endocannabinoid Systeem (ECS) is misschien wel de belangrijkste ontdekking in de menselijke fysiologie aan het eind van de twintigste eeuw. Onderzoek heeft uitgewezen dat het ECS verantwoordelijk is voor het onderhoud en de controle van het lichaam, de homeostase, ofwel de evenwichtige regeling van elk systeem in het lichaam. Het doet dat via twee bekende receptoren genaamd CB1 & CB2.

Hoewel het lichaam zijn eigen endogene cannabinoïden produceert, suggereren veel wetenschappers dat de meeste mensen nu lijden aan “Cannabinoïden Deficiëntie”. Zonder voldoende cannabinoïden in ons dieet, werkt het ECS minder dan de piekefficiëntie, wat resulteert in een algemene achteruitgang van de algehele gezondheid. Het aanvullen van onze voeding met phythocannabinoïden (cannabinoïden uit de plant) met volledig spectrum kan een essentieel onderdeel zijn voor het bereiken van een optimale gezondheid.

ReceptorenMenselijkLichaam.jpg

De primaire cannabinoïde-receptoren worden geïdentificeerd als Cannabinoïde Type 1-receptoren (CB1-R) en Cannabinoïde Type 2-receptoren (CB2-R). De receptoren kunnen worden 'ontgrendeld' door drie soorten cannabinoïden:

1. Endocannabinoïden Endogene vetzuur-cannabinoïden die van nature in het lichaam worden geproduceerd (bijv. Anandamide en 2-AG)
2. Fytocannabinoïden Geconcentreerd in de olieachtige hars van de knoppen en bladeren van planten zoals cannabis (bijv. THC en CBD)
3. Synthetische cannabinoïden Vervaardigd met kunstmatige middelen zoals in een laboratorium.
 
Het endocannabinoïdesysteem wordt bij elk dier aangetroffen, behalve bij insecten, en reguleert een breed scala aan biologische functies. Het ECS is een biochemisch controlesysteem van neuro modulerende lipiden (moleculen die vetten, wassen, sterolen en in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D, E en K en andere bevatten) en gespecialiseerde receptoren die zijn geconfectioneerd om bepaalde cannabinoïden te accepteren. Over het algemeen accepteert een bepaalde receptor alleen bepaalde klassen van verbindingen en wordt niet beïnvloed door andere verbindingen, net zoals een specifieke sleutel nodig is om een ​​slot te openen.

Gespecialiseerde receptoren bevinden zich door het hele menselijk lichaam, inclusief maar niet beperkt tot, in de hippocampus (geheugen, leren), de hersenschors (besluitvorming, emotioneel gedrag), het cerebellum (motorische controle, coördinatie), putamen (beweging, leren ), de hypothalamus (eetlust, lichaamstemperatuur) en de amygdala (emoties). Wanneer een specifieke cannabinoïde of combinatie van cannabinoïden zich bindt aan een gespecialiseerde receptor, wordt een gebeurtenis of een reeks gebeurtenissen in de cel geactiveerd, wat resulteert in een verandering in de activiteit van de cel, de genregulatie ervan en / of de signalen die deze naar naburige cellen stuurt. Dit proces wordt "signaaltransductie" genoemd.

Voor het eerst gedetecteerd in de hersenen, toont de wetenschap nu aan dat CB1-R zich ook in vele andere organen, bindweefsels, geslachtsklieren en klieren bevindt. CB1-R worden niet gevonden in de medulla oblongata (het deel van de hersenstam dat verantwoordelijk is voor de ademhalings- en cardiovasculaire functies). CB1-R spelen een belangrijke rol bij de coördinatie van bewegingen, ruimtelijke oriëntatie, zintuiglijke waarnemingen (smaak, tast, geur, gehoor), cognitieve prestaties en motivatie.

De belangrijkste functie van de CB1-R is het verminderen van overmatige of onvoldoende signalering door de neurotransmitters (boodschappers) in de hersenen. Door de activering van de CB1-R wordt de hyperactiviteit of hypoactiviteit van de boodschappers (bijv. Serotonine, dopamine) weer in balans gebracht. Wanneer THC bijvoorbeeld bindt aan CB1-R, wordt de activiteit in de pijncircuits geremd, wat resulteert in verminderde pijn. Veel andere symptomen zoals misselijkheid, spastische spasticiteit en toevallen kunnen worden verlicht of verminderd met cannabinoïde therapie.